Blog ini diabadikan kepada anak-anakku. Semoga koleksi resipi ini akan menjadi panduan kepada mereka untuk mencubanya suatu hari nanti.

Rabu, 13 Jun 2012

CREAM PUFF

BAHAN BAHAN

100 gm butter
250 ml air
1/2 tsp gula castor
secubit garam
150 gm tepung gandum ~ ayak
3 biji telur

CARA CARA

Satukan butter, gula, air dan garam dalam periuk dan masak hingge mendidih
Masukkan tepung ketike campuran tersebut masih panas dan gaul rate
Masukkan adunan ini ke dalam mixer dan putar sehingge ia nye menjadi suam
Masukkan telur sebiji sebiji dan putar hingge sebati dan ' mesra '
Masukkan adunan ke dalam piping plastik yang telah di masukkan noozle pecah lima @ ape2 bentuk yang di sukai
Picitkan  adunan dengan care memusing ke atas dulang pembakar yang telah di sapu gris
Bakar cream puff selame 25 minit pade suhu 200 C
Bile cream puff telah sejuk belah 2 dan masukkan custard filling.

CUSTARD FILLING

1  sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar gula
200  ml susu segar
1 biji telur
1 sudu besar butter

Satukan bahan dan masak hingge adunan pekat dan berkilat ~ kkzu masak atas double boiler
Bancuh tepung dengan 50 ml susu segar dahulu baru satukan ke semua bahan. Sentiase mengacau filling custard ini untuk mendapatkan filling custard yang licin. Setelah masak sejukkan sebentar custard filling ini.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan