Blog ini diabadikan kepada anak-anakku. Semoga koleksi resipi ini akan menjadi panduan kepada mereka untuk mencubanya suatu hari nanti.

Rabu, 13 Jun 2012

KUIH BAKAR KENTANG

KUIH BAKAR KENTANG
Sumber : Kak Jun
Copy dari dapur : Kak Sheila@Nshafeareen
Bahan-bahan ( 1 family... )
  • 2 biji ubi kentang-rebus n kisar/lecek 
  • 1 biji telur
  • 2/3 cawan gula (DJ letak 140 g gula pasir + 3 sudu besar susu pekat)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • pewarna kuning atau hijau
  • 1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan (DJ letak 3 sudu besar)
  • 3 sudu susu cair(ni akak tambah)
Cara-cara :
  1. Kacau telur dan gula. masukkan tepung dan santan. kacau rata dan tapis.
  2. Tuang dalam ubi kentang tadi dan kacau rata. Masukkan minyak sapi cair tadi dan gaul sebati.
  3. Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar dan tuang adunan. masak atas api kecil, tabur bijan jika suka.
  4. * jun masak dalam acuan kecil2 dan bakar dalam oven selama 15-20min
***Kuih bakar kentang ni DJ buat lembik sket. DJ blend kentang bersama gula, 1 cawan santan dan 1/2 cawan susu cair. Kemudian blend bersama bahan-bahan yang lain. Kemudian, adunan dibahagi dua. DJ campurkan bancuhan serbuk koko(1 sudu makan) dan coffee emulco (1 sudu kecil), dan adunan satu lagi dicampurkan dengan sedikit pes pandan dan pewarna hijau. Kemudian tuang adunan secara berselang seli ke dalam loyang. Bakar hingga masak keperangan. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan