Resepi Kek Coklat Kukus Bebop
Bahan-Bahannya :
375g mentega @ 1 setengah ketul mentega
1 tin susu cair
2 cawan gula (aku kurangkan kpd 1 setengah cawan jer..)
4 biji telur yang dipukul perlahan cam pukul telur dadar gitu...(tgk2 jugak telur tu, maner la tau telur tiruan kan...)
1 cawan koko (aku dr dulu smpai skang mesti guna brand Van Houten..)
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Cara-Caranya :
1. Cairkan mentega bersama susu cair dan gula. Sudah sebati tutup api. Tunggu hingga suam, masukkan telur.
2. Ayak bahan kering bersama dan masukkan sikit demi sikit ke dalam adunan mentega. Masukkan juga esen vanila. Kacau sebati, masukkan dalam loyang 10 inci yang telah disapu minyak. Kukus selama 1 setengah jam.
Topping: (yg ni dari respi Chef Hanieliza..)
1 cawan susu pekat
2 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan mentega
Cara
Masukkan susu pekat dan serbuk koko ke dalam periuk. Kacau rata.
Panaskan dengan api yang sederhana. Kacau hingga sebati.
Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
Tutup api dan kacau sehingga sebati lagi.
Tunggu sehingga sedikit likat, kemudian tuang di atas kek.
Bahan-Bahannya :
375g mentega @ 1 setengah ketul mentega
1 tin susu cair
2 cawan gula (aku kurangkan kpd 1 setengah cawan jer..)
4 biji telur yang dipukul perlahan cam pukul telur dadar gitu...(tgk2 jugak telur tu, maner la tau telur tiruan kan...)
1 cawan koko (aku dr dulu smpai skang mesti guna brand Van Houten..)
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Cara-Caranya :
1. Cairkan mentega bersama susu cair dan gula. Sudah sebati tutup api. Tunggu hingga suam, masukkan telur.
2. Ayak bahan kering bersama dan masukkan sikit demi sikit ke dalam adunan mentega. Masukkan juga esen vanila. Kacau sebati, masukkan dalam loyang 10 inci yang telah disapu minyak. Kukus selama 1 setengah jam.
Topping: (yg ni dari respi Chef Hanieliza..)
1 cawan susu pekat
2 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan mentega
Cara
Masukkan susu pekat dan serbuk koko ke dalam periuk. Kacau rata.
Panaskan dengan api yang sederhana. Kacau hingga sebati.
Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
Tutup api dan kacau sehingga sebati lagi.
Tunggu sehingga sedikit likat, kemudian tuang di atas kek.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan