Kek Velvet Kukus Marble/Pelangi
sumber : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan : (DJ menggunakan loyang 9" x 4.5" x 4.5")
- 5 biji telur A (dari peti ais)
- 250 g tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (diayak sebanyak 3 kali)
- 150 ml susu cair
- 180g gula halus
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 1 sudu besar ovalette
- 1/4 sudu kecil garam
- 125 ml minyak jagung
perisa dan pewarna :
- coklat mocha/coffee flavor atau pes oren + pewarna oren
- pes pandan / pandan emulco
- pes bluberi + pewarna ungu
- pes strawberi / strawberry emulco + pewarna pink
- perisa esen vanilla
Cara-cara :
- Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Loyang digriskan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (boleh juga alaskan dengan kertas serap minyak).
- Putarkan semua bahan di atas kecuali minyak dan perisa/pewarna hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan dikacau sebati dengan senduk atau spatula.
- Kemudian bahagikan adunan kepada 6 bahagian (disukat sama rata dengan cawan/bekas yang sama saiznya). 2 cawan dibiarkan kosong dan diberi sedikit esen vanilla. Selebihnya diwarnakan dan diberi perisa pandan, strawberi, bluberi, dan oren/coklat mocha/cofee (DJ menggunakan 1 sudu makan black cocoa + coffee flavor + 1 sudu makan air panas)
- Kukus lapisan vanilla terlebih dahulu selama 7-10 minit. (gunakan api perlahan sahaja)
- Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan berwarna secara berselang seli dan kukus lagi selama lebih kurang 15-20 minit atau hingga dah tak cair. Dan disudahi dengan lapisan vanilla. (loyang ditutup dengan kertas foil supaya air wap tak menitik ke dalam kek). Kukuslah hingga betul-betul masak keseluruhannya (lebih kurang 1/2 jam)
- Bila sudah masak, sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan