Blog ini diabadikan kepada anak-anakku. Semoga koleksi resipi ini akan menjadi panduan kepada mereka untuk mencubanya suatu hari nanti.

Jumaat, 13 Julai 2012

Sambal Nasi Lemak




Salam...

RUJUKAN:  DapurKu SaYang
Sambal Nasi Lemak
Bahan-bahan : (4-6 orang makan)
  • 3 biji bawang merah (kisar)
  • 1/2 labu bawang besar (kisar)
  • belacan bakar secukupnya(kisar)
  • segenggam ikan bilis (dibersihkan)
  • 3 senduk cili kering kisar (-/+)
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula melaka secukupnya
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris)
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bahan-bahan kisar diikuti cili kisar hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ikan bilis, garam dan gula melaka. Kacau lagi. 
  3. Kemudian masukkan air asam jawa dan bawang besar. Apabila bawang sudah layu, bolehlah dipadamkan api. Angkat dan hidangkan.

 ***cili kering direbus terlebih dahulu sebelum dikisar. Biasanya dyg akan blend byk2 dan simpan di dlm bekas bertutup dan kemudian dimasukkan ke dlm fridge. Bila perlu, dyg akan keluarkan. Boleh bertahan sampai 2-3 minggu lamanya.

Read more: http://dayangjack.blogspot.com/2010/08/sambal-nasi-lemak-resepi-ii.html#ixzz20UPc4mdA
Under Creative Commons License: Attribution

Tiada ulasan:

Catat Ulasan