Puding Keledek Berkaramel
bahan-bahan : loyang kecil
bahan-bahan : loyang kecil
- 150 g keledek merah
- 1 1/2 cawan air atau boleh dicampurkan dengan susu cair
- 3 biji telur A
- 1/3 cawan susu pekat manis
- sedikit esen vanilla
karamel :
- 1/3 cawan gula pasir
- 1/3 cawan air panas
Cara-cara :
- Keledek dicuci bersih dan kemudian direbus bersama sedikit garam hingga lembut. Setelah itu, kisar bersama air sehingga menjadi puri. Ketepikan.
- Untuk membuat karamel : Hanguskan gula di dalam periuk dengan api perlahan dan setelah keperangan (jangan sampai hangit, nanti jadi pahit), masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Pastikan ia betul-betul cair. Tuangkan karamel ke dalam loyang/bekas bersesuaian. Ketepikan.
- Pecahkan telur di dalam mangkuk pengadun, pukul sedikit sahaja tetapi jangan sampai berbuih. Kemudian, masukkan susu pekat, puri keledek dan esen vanilla. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam bekas gula hangus tadi (tapis jika perlu).
- Bakarlah lebih kurang 40 minit dengan suhu 170C atau hingga keperangan (dengan kaedah bain marie - letakkan loyang ke dalam dulang/bekas yang berisi air panas)
- Setelah dibakar, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan