SAGU
1/2 cawan sagu
1 1/2 cawan air
5 sudu gula
Pewarna
KUAH
5 sudu susu pekat
1 cawan susu cair
5 sudu gula
Cara-cara
Rendam sagu lebih kurang setengah jam hingga sejam. Bila sagu dah kembang, buang air rendaman, masukkan dalam periuk, masukkan gula, air dan pewarna. Masak sehingga sagu menjadi warna jernih.Masukkan dalam bekas
Untuk kuah, campurkan semua bahan, kacau atas api hingga mendidih, boleh ditambah susu atau gula dan air mengikut kesesuaian masing-masing, sesetengah orang suka kuah lebih. Untuk kuah boleh juga di ganti dengan santan yang dimasak dengan gula melaka.
Tuangkan kuah ke atas kuih dan kuih Sagu Berkuah siap dihidangkan. Cepat dan sedap
Tips
Sagu direndam untuk mengurangkan masa memasak sagu disamping untuk memastikan sagu tidak mentah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan