Baked Pasta
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
- 2 cawan makaroni + 1 cawan pasta spirals (direbus ala dente* dan toskan)
- 150 g minced beef/chicken
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
- 1 tin kecil puri tomato atau 1 botol kecil sos spagetti
- sedikit sos cili
- sedikit sos tomato
- sedikit garam
- 1 sudu besar mentega
Sos Putih :
- 2 cawan susu segar
- 1 sudu besar mentega
- sedikit lada sulah
- 2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air)
- 1 slice cheesedale atau 30 g krim keju
- sedikit garam dan gula
- lain-lain : keju parut dan oregano
- Cairkan mentega di dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
- Kemudian masukkan daging/ayam cincang dan kacau hingga airnya kering.
- Barulah dimasukkan puri tomato atau sos spagetti. Gaulkan sebati. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Setelah kuahnya pekat. Tutupkan api.
- Satukan kuahnya dengan pasta tadi dan gaulkan hingga rata. Boleh juga letak mushroom jika suka.
- Sementara itu, untuk sos putih : Cairkan mentega di dalam kuali leper/periuk. Kemudian masukkan cheesedale atau krim keju. Kacau hingga cair. Barulah dituangkan susu segar. Masak hingga susu mendidih. Masukkan lada sulah, sedikit garam dan gula.
- Akhir sekali masukkan bancuhan tepung dan kacau lagi hingga pekat. Tutupkan api.
- Sediakan bekas tahan panas atau loyang aluminium. Sapukan dengan mentega. Masukkan pasta tadi di dalamnya dan ratakan dengan sos putih.
- Taburkan keju parut dan oregano.
- Bakarlah selama 35-40 atau hingga keperangan dengan suhu 160C.
* al dente : cooked enuf to be firm but not so soft / tak keras dan tak lembut sgt
**cara merebus pasta : didihkan air bersama sedikit garam dan kemudian
barulah dimasukkan pasta. masa memasak lbh kurang 7-9 minit ikut
instruction pd bungkusannya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan