Bahan - Bahan :
1 gulung kek swissroll
250g buah campuran @ cocktail
250ml susu cair
250ml air
7 sudu makan gula pasir
4 sudu makan tepung kastard (dibancuh dgn 125ml air ~ air lain bukan yg 250ml tadi)
Bahan Jeli
90g serbuk jeli kristal/segera (guna brand NONA sekotak = 90g)
400ml air (sukatan air yg disyorkan pada kotak untuk membancuh serbuk jeli)
250g buah campuran @ cocktail
250ml susu cair
250ml air
7 sudu makan gula pasir
4 sudu makan tepung kastard (dibancuh dgn 125ml air ~ air lain bukan yg 250ml tadi)
Bahan Jeli
90g serbuk jeli kristal/segera (guna brand NONA sekotak = 90g)
400ml air (sukatan air yg disyorkan pada kotak untuk membancuh serbuk jeli)
Cara-Cara :
1.Potong swissroll 1.5cm tebal. Susun di dalam acuan. Tuang sedikit air sirap buah campuran tadi sehingga kek basah & lembap. Ketepikan.
2. Masak susu cair, 250ml air & gula di atas api yang sederhana.
3. Masukkan bancuhan kastard tadi & kacau selalu sehingga likat & berkilat.
4. Tuang adunan kastad tadi di atas kek & ratakan.
5. Taburkan buah campuran @ cocktail ke atas kastad.
6. Sementara tunggu kastad sejuk, masak bahan-bahan jeli sehingga larut.
7. Tapiskan ke atas kastad tadi.
8. Biarkan sejuk kemudian masukkan dalam peti ais sebelum di hidang..
1.Potong swissroll 1.5cm tebal. Susun di dalam acuan. Tuang sedikit air sirap buah campuran tadi sehingga kek basah & lembap. Ketepikan.
2. Masak susu cair, 250ml air & gula di atas api yang sederhana.
3. Masukkan bancuhan kastard tadi & kacau selalu sehingga likat & berkilat.
4. Tuang adunan kastad tadi di atas kek & ratakan.
5. Taburkan buah campuran @ cocktail ke atas kastad.
6. Sementara tunggu kastad sejuk, masak bahan-bahan jeli sehingga larut.
7. Tapiskan ke atas kastad tadi.
8. Biarkan sejuk kemudian masukkan dalam peti ais sebelum di hidang..
siap untuk dinikmati... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan