Blog ini diabadikan kepada anak-anakku. Semoga koleksi resipi ini akan menjadi panduan kepada mereka untuk mencubanya suatu hari nanti.

Sabtu, 3 Disember 2011

Apam Gula Hangus




Bahan-bahan ( untuk sekeluarga. )
•    2 biji telur
•    1 cawan gula pasir
•    1 cawan air
•    1/2 cawan minyak masak
•    2 sudu besar marjerin
•    2 sudu besar susu pekat
•    1 sudu teh soda bikarbonat.
•    1 1/2 cawan tepung gandum.
Cara-cara
1.    Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
2.    Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
3.    Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4.    Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5.    Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
6.    Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
7.    Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan