APAM INDON
Bahan-Bahan:
- 5 biji telur
- 1 camt. ovalette
- 1/2 camt. esen vanila
- 300 gm tepung gandum
- 270gm gula caster
- 250ml santan atau susu segar
- 1/2 camt baking powder
- secubit garam
- 3 jenis pewarna dan 3 jenis perisa
- Alaskan kertas minyak (greaseproof paper) ke dalam loyang dan ketepikan (tin tidak perlu digris).
- Ayakkan tepung bersama-sama dengan baking power dan ketepikan.
- Masukkan garam ke dalam santan dan kacau rata. (jika menggunakan susu segar garam tadi bolehlah diayakkan bersama-sama dengan tepung dan baking powder)
- Pukul telur bersama-sama dengan ovalette sehingga gebu dan kembang.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi sehingga sebati.
- Kemudian masukkan esen vanila dan pukul lagi.
- Perlahankan mixer, masukkan tepung berselang-seli dengan santan/susu sambil dipukul sehingga rata.
- Kemudian bahagikan adunan kepada 3 bahagian dengan setiap satu dititikkan dengan satu perwarna +perisa yang disukai sambil dikacau rata.
- Tuangkan satu pewarna ke dalam loyang sambil diratakan dan kukus selama 10 minit atau sehingga permukaan atas apam tidak melekat. (*Pastikan kukus telah dipanaskan dan lapikkan penutup kukus dengan kain atau dengan aluminium foil.
- Tuangkan satu lagi adunan dengan warna lain dan kukus lagi 10 minit.
- Lakukan sehingga habis ketiga-tiga adunan digunakan dan untuk lapisan terakhir kukuskan selama 25-30 min dengan kepanasan sederhana.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan