Blog ini diabadikan kepada anak-anakku. Semoga koleksi resipi ini akan menjadi panduan kepada mereka untuk mencubanya suatu hari nanti.

Isnin, 5 November 2012

STRAWBERRY TIRAMISU (versi asal Blueberry Tiramisu)




Yg ni versi guna biskut marie perisa kopi. Disebabkan masa tu nak buat sgt2 tiramisu tp stok biskut lady's finger hanya ada sket jer, jadi K.Nor gunakan biskut marie sebagai ganti. Biskut tu K.Nor celup kejap dalam air bancuhan nescafe utk melembutkannya.. K.Nor gunakan plastik keras yg biasanya anak2 buat buku scrap tu dan K.Nor buat bentuk bulat mengikut saiz biskut marie.. ishh.. sori sgt, lupa nak snap gambar step by step.. insyaallah lain kali kalau K.Nor buat, K.Nor akan tayang ya.. tu pun kalau ada permintaan ^__^
* kalau nak buat versi mcm yg K.Nor buat ni, guna plastik gini kena masukkan sedikit serbuk agar2 dalam sirap blueberry supaya ia dpt shape up dan tak meleleh.. tp kalau nak versi letak dlm cup atau bekas, tak perlu letak serbuk agar2.. agar2 tu lebih kurang 1/3 sudu teh dan dipanaskan dgn air hingga larut baru dicampurkan filling.



STRAWBERRY TIRAMISU (versi asal Blueberry Tiramisu)
resipi : Rabiatun
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan untuk syrup: (dapat 4 cup spt di atas)
150 g blueberry (strawberry) filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional

Bahan2 lain:
250g cream cheese
125g whipped cream
125g whipping cream
50g gula icing~ shiffted
1 peket biskut tiramisu
sedikit buah blueberry/strawberry segar

Cara:
1). Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
2). Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
3). Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
4). Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
5). Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. Kalau nak buat asing2 cup by cup mcm Tun pun boleh..lagi senang nak serve. ye dak :-)

* K.Nor guna whipping cream aje sbb tak ada stok whipped cream, jd K.Nor letak 250 whipping cream
** dlm adunan syrup tu K.Nor tambah 1 sudu kecil gelatin (halalgel) dan panaskan kejap atas api (selepas dah bancuh semua bahan2) tu supaya gelatin tu larut (saja letak nak kasi syrup tu tak cair sgt)
*** biskut tu K.Nor celup sekejap dlm air bancuhan nescafe sebelum letak dlm cup

Tiada ulasan:

Catat Ulasan