Bahan-bahan ( 10 orang boleh makan )
- 2 cawan gula castor
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan sebuk koko
- 1 cawan minyak masak/ minyak jagung
- 1 cawan susu cair
- 3 biji telur gred B
- 2 sudu teh soda bikabonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 cawan air panas
Cara-cara
- panaskan pengukus
- campur semua bahan kecuali air panas, putar dengan mixer hingga sebati
- bila dah sebati masukkan air panas. dan putar lagi sekejap je..
- bila bahan di putar sebati masuk dalam acuan yang digris dgn minyak dan bolehla di kukus kira-kira 45 - 60 minit@sehingga masak
- kawan2 jgn putar lama2 sangat dgn mixer tu asalkan dah sebati kira ok la, * putar dengan whisk pun boleh je..
TOPPING GANACHE
Sumber : fendi75@myresepi
Sumber : AnnaQawina
- 1/2 cawan koko
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sudu besar minyak masak
**masukkan
semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecil panaskan sampai
nampak dah ok (berkilat & sebati)...tuang atas kek yg dah sejuk
Tiada ulasan:
Catat Ulasan