Bahan:
- 750 - 850 ml air
- 410 ml susu cair (*akak guna fresh milk)
- 600 gm tepung gandum
- 2 biji telor
- 3 - 4 sudu makan minyak
- 1 sudu teh garam
- sedikit pewarna kuning
- 2 helai daun pandan - untuk merenjis
Cara-Cara:-
- Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung.
- Masukkan telor dan pukul dengan hujung garfu.
- Tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. Bancuh sampai larut kemudian tapiskan.
- Panaskan kuali leper, celup daun pandan ke dalam minyak dan renjiskan/lenser sedikit ke atas kuali.
- Tuangkan adunan roti jala menggunakan acuan bercorong membentuk jala.
- Masak 2 - 3 minit, bila dah lekang dari kuali, lipat empat dan angkat. Boleh jugak angkat dulu dan gulung seperti kuih dadar.
*Nota - bila letak adunan dalam acuan, kalau adunan keluar x laju, tambahkan sikit air dalam adunan dan kacau adun semula.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan